Вчера бившият министър се е явил в СДВР, където е трябвало да му бъде извършена полицейска регистрация, съобщиха за Дир.бг от МВР. Той обаче е отказал и му е съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане.

В срок от две седмици ще бъде издадено и наказателно постановление за глобата, която Цветанов трябва да плати. Пред Нова телевизия днес адвокатът на ексминистъра Менко Менков заяви, че е подал вчера искане в съда за спиране на предварителното изпълнение на регистрацията.

Адвокатът бе категоричен, че към бившия министър има специално отношение. "Тъй като първо т.нар полицейска регистрация е само за служебно ползване. А вие журналистите сте разбрали, че се правят опити за полицейска регистрация на г-н Цветанов преди него самия и преди мен, като негов защитник. И второ - спрямо други не е подхождано по този начин да им се правят полицейски регистрации", обясни Менков.

Полицейската регистрация на Цветан Цветанов е задължителна заради повдигнатото му на 12 юни обвинение за съзнателно бездействие, с което е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършват длъжностни престъпления при използване на СРС-та. 

По информация на "Правен свят", Цветанов е аргументирал отказа си с твърдението, че наредбата противоречи на Конституцията, НПК и Европейската конвенция за правата на човека.

Наредба Iз-701 за полицейската регистрация е подписана от Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи на 17 март 2011 г. и влиза в сила от април с.г. 

В чл. 59, ал. 1 от документа се казва: "Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи".

Алинея трета пък гласи, че не се изисква съгласието на лицето, за да му се вземат отпечатъци, да бъде сниман и да бъдат събрани лични данни.

В петък Цветан Цветанов се яви в Столичното следствие, където бе призован, за да му повдигнат второ обвинение. Това обаче не се случи, тъй като адвокатът му поиска отвод на разследващите заради техен гаф.

Бившият вътрешен министър обаче има нова дата и час за повдигане на обвинение – сряда, в 16.45 часа в сградата на Столичното следствие.