На 19 години затвор при първоначален строг режим бе осъден 58-годишният Неделчо Василев, който на 8 февруари прободе смъртоносно с нож 38-годишния служител на МВР Бончо Чернев. Колегата му Николай Иванов бе ранен в ръката при инцидента, който се разигра в къщата на подсъдимия в казанлъшкото село Енина. Двамата полицаи отишли в дома му по сигнал, че мъж си е самонаранил ръката с пиратки и били нападнати изненадващо от него. Там обаче, ги посрещнал пияният Василев, който ги нападнал изненадващо.

Делото, на което беше даден ход вчера, се гледа по съкратената процедура и тъй като минималното наказание е 20 години затвор, съдът постанови възможно най-висиката присъда под него.
С промени в Наказателния кодекс от края на май беше върната възможността подсъдими за убийства, ако се признаят за виновни, да бъдат осъдени по бързата процедура, като задължително наказанието е под предвидения в закона минимум.
Прокуратурата искаше за убиеца доживотен затвор.

Съдът реши още Василев да заплати обещетения за нанесени неимуществени вреди на семейството на убития полицай и на ранения му колега, предаде Дарик радио. Родителите на жертвата трябва да получат по 40 000 лева, съпругата му - 70 000 лева, а двете му деца - на 14 и 15 г., по 80 000 лева.
Пострадалият полицай Николай Иванов ще получи обещетение в размер на 3500 лева.
Неделчо Василев трябва да заплати и разноските по делото и погребението.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.