8-годишната Алекс беше убита на 11 април м.г. в Поморие по изключително жесток начин - била е удушена с поставени найлонови торби на главата, облепени с тиксо. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана 43-годишната Атанаска Георгиева.

Днес в Бургаския окръжен съд започна процесът, като прокурорът прочете в съдебната зала пълния текст на обвинителния акт.

Георгиева бе доведена в Съдебната палата около 9,10 ч., съобщиха "Флагман" и "24 часа". Тя запази мълчание пред журналистите.

"Клиентката не се признава за виновна, дала е обяснения. Твърди, че не е извършила убийството, а убийството е извършено от друго лице", заяви служебният защитник на подсъдимата Калин Янев, цитиран от БНР.

Прокурорът по делото Димо Маджаров бе категоричен, че по случая са разследвани и всички версии, но те изключват възможността престъплението да е извършено от друго лице.

"Ако има желание, тя да си признае и да каже истината, нищо повече", допълни обвинителят.

Майката на подсъдимата - Светлана Димитрова пък обяви, че утре ще каже кой е извършил убийството, а дъщеря й е невинна.

Светлана, както и по-малката й дъщеря Северина, са призовани като свидетели по делото и ще бъдат разпитани на 20 януари. Майката отказа да разкрие версията по-рано, тъй като искала първо да я каже пред съда с надеждата, че магистратите ще обърнат внимание на думите й. Тя твърди, че многократно споделяли своята версия пред разследващите, но това не довело до никакъв резултат.

Родителите на убитото дете - Евелина Великова и Веселин Тодоров бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото. Те поискаха 400 000 лева кръвнина и настояват за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

"Според нас разследването е извършено, както трябва, няма процесуални нарушения. Как се чувствам? Според мен този въпрос е излишен, все пак беше убито детето ми", заяви майката на убитата Алекс - Евелина Великова. Тя пристигна в съда заедно с мъжа си и по-големия син Методи.

Окръжният съд в Бургас е насрочил делото за разглеждане в четири поредни дни - от 19 до 22 януари. По време на процеса трябва да бъдат разпитани общо 88 вещи лица и свидетели.

До момента са разпитани 5 от общо 12 вещи лица, изготвили 13 съдебни експертизи – медицински, биологични, дактилоскопни и технически, предаде БГНЕС. По искане на страните комплексната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Атанаска Георгиева ще бъде изслушана, след като тя евентуално даде обяснения.

Подсъдимата заяви, че желае да направи това след разпита на всички свидетели.