Десет са установените до този момент жертви на пороя в кв. „Аспарухово”, сред които семейство-мъж, жена и дете, съобщиха от полицията във Варна. Очакват се още жертви.

Спасителните екипи работят при много трудни условия поради липсата на електричество. Опитват се да стигнат до къщи и коли, покрити с кал.

Към 23.00 часа все още не беше известно откъде е дошла вълната, заляла голяма част от квартала. Главната улица там е покрита с дълбока кал, до мястото не може да се стигне дори и с тежка техника, съобщи Нова ТВ.
По всяка вероятност се е срутил баирът на Джанавара и е затрупал платното по пътя за "Аспарухово".

Вижте снимки от бедствието във Варна >>>

От водата са залети най-ниските части на района, отнесени са коли и дървета. Водата е носила трупове на животни, предаде БГНЕС.
Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка.

В района са били измерени количества дъжд от 35 литра на кв. м и вятър от 25 метра в секунда.

На мястото на трагедията дойдоха кметът на Варна, вътрешният министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Около 10 души са били евакуирани тази вечер от домовете си в град Килифарево, съобщи за БТА областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев. Малко след 18.00 ч. висока приливна вълна, с височина над 2 метра е заляла къщи и дворове в ниската част на града.

Пострадали хора няма, има отнесени автомобили, в населеното място е спряно подаването на електричество.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов заяви, че най-критично е състоянието на градовете Килифарево и Дебелец, където нивото на река Белица остава високо и продължава да излиза от коритото си.

Заради придошлите води на река Янтра и нейните притоци, идващи от Стара планина, за движение продължава да бъде затворен Проходът на Републиката.

Има информация за закъсали тежкотоварни автомобили и цистерни по пътя, на които предстои да бъде оказана помощ, каза за БТА Николай Иванов, директор на "Пътна полиция". Работата по нормализирането на обстановката в района продължава.

Десетки селища пострадаха в резултат на пороя и разразилата се буря в сряда вечерта и през нощта срещу четвъртък.

Бедствено е положението в община Чавдар, Софийско. Ураганни ветрове, едра градушка и силни дъждове вчера вечерта са съборили няколко къщи, изпочупени са покривите на повечето домове и напълно са унищожени  посевите, както в землището на селото, така и овощните и зеленчукови градини в дворовете на хората.

Бедствено положение е обявено в още две общини на Софийска област.

Вижте повече >>>



Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>