Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" става първият чуждестранен университет, който ще разкрие свой филиал в Република Северна Македония.

Три години продължават преговорите за разкриване на филиал на Великотърновския университет в Северна Македония към Международния славянски университет.

Правителството на премиера Зоран Заев ще подкрепи инициативата, съобщи във видеообръщение ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, цитиран от БНР:

"Говорих по телефона с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и ме увери, че следващата седмица на заседание на правителството на Република Северна Македония ще бъде прието решението за откриване на филиал на Великотърновския университет на територията на Република Северна Македония. Ще се опитаме заедно - България и Република Северна Македония да изградим мостовете, които бяха разрушени".

Проф. Бонджолов съобщи още, че ВТУ е спечелил два проекта за модернизация с финансиране по програма "Наука и образование" за над 4 млн. лева и още три проекта по програма "Еразъм" на обща стойност 1,4 млн. евро.