Това става само ден преди Софийският апелативен съд да се произнесе окончателно по мярката за неотклонение на отстранената от длъжност съдийка, която на първа инстанция бе освободена срещу 8000 лева парична гаранция.

От съобщението става ясно, че едва ли огромният материал ще може да бъде използван за аргументи, с които да бъде подкрепено искането на прокуратурата Ченалова да бъде оставане за постоянно в ареста:

"Тези материали ще бъдат обект на преценка за присъединяване към наказателните производства, които се водят срещу нея. Преценката ще се извърши от специализираното звено „Антикорупция“.

От снимки, публикувани на сайта на Върховна касационна прокуратура, се вижда, че става дума големи червени папки. Те са с различни надписи. Единият е - "Соло, Трактора, Белведере, БДЖ" (Ченалова беше съдия по делата за двойното убийство пред дискотека "Соло", подсъдимият по което избяга зад граница, по процеса срещу Алексей Петров "Октопод" и по казуса с френската фирма, заради който започна проверката срещу нея - б.р.).

Другите папки са - "РС Сливница ЧСИ Ченалова", "Недобри практики, СГС, Ченалова", "Ченалова класьор 1", "Ченалова класьор 2" и "Ченалова класьор 3".

Не е ясно защо едва сега ВСС изпраща тези материали, при положение, че докладът от проверката на работата на Софийския градски съд беше обсъден преди около месец и в него не бяха посочени виновни.

Тогава обаче Галя Георгиева от ВСС - ръководител на работната група, коментира, че членовете на съвета може да проявят инициативност и да се запознаят със събраните материали в кашон "недобри практики".
Тя дори заяви, че част от материалите, които се отнасят до Румяна Ченалова, трябва да бъде предадена на прокуратурата за проверка за евентуално извършено престъпление.

На Румяна Ченалова бяха повдигнати обвинения за документно и длъжностно престъпление. Те са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Твърди се, че тя е коригирала протокол от заседание по казуса, с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент фактури в своя полза.

Прокуратурата дори осигури свидетел, който разказа, че е обсъждано съдийката да получи подкуп от 690 000 лева, но доказателства за това не бяха представени.

Самата тя категорично отрече и каза, че срещу нея има атака, която е започнала, след като поела делото "Октопод". Не можела обаче да говори за нещата, които знае, защото била предупредена да се пази.