За скандалния случай на бракониерство и жестокост към животни съобщиха от организацията „Четири лапи“.

Сигналът към тях е бил подаден от туристи, които са се разхождали в района над село Чуйпетлово. На място са установени три трупа на улични кучета, по които имало рани от сачми.

"Труповете бяха заложени до ловджийско чакало като стръв за едър хищник, а в района единствените такива са кафявите мечки. Едното от кучетата е било кастрирано и чипирано от нас, като адресът, от който е било заловено, е в центъра на София
", обясни д-р Марина Иванова, ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни" в "Четири лапи".

Според нея случаят е скандален, тъй като от една страна някой целенасочено залага стръв за будните мечки, а от друга - за целта се отстрелват бездомни кучета.

Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и досегашната практика на издаване на разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.

В случая става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство,” убеден е Явор Гечев от "Четири лапи".

По думите му, захранвани по този начин, мечките привикват към месото и към мястото, където се залага стръвта. И когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се "предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля".

Според организацията, макар че е абсолютно незаконно, на сайта на Държавното ловно стопанство „Витошко-Студена” има ценоразпис за отстрел на кафява мечка, като цената за оценен на 400 точки трофей е от 10 000 евро.

От "Четири лапи" припомнят, че ловното стопанство, в чиято територия попадат и районите над село Чуйпетлово, е известно с порочните си практики. Преди години служители на стопанството изнесоха информация за действаща схема за измама, при която гостуващите ловци стреляли по макет на глиган, а след това им било представяно предварително отстреляно животно.