Пред БНР Ненчев  каза, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево.

Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно – има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. От там – насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила“, каза още министърът на отбраната.

Преди повече от три месеца министърът е издал заповед, чрез която задължил абсолютно всички, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната, и се занимават с взривни вещества, да преминат допълнителен курс.

„Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. По време на заседание на Министерския съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взирвни материали“, посочи още министър Ненчев.

"Има определени стандарти и когато те не са спазени, се случва това, което се случи и вчера в Анево.“ Това каза пред журналисти в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, във връзка с инцидента на полигон в село Анево, цитиран от „Фокус”.

Заради инцидента вчера, при който загина един американски гражданин, а още четирима души пострадаха, на полигона започна проверка на Инспекцията по труда. Инцидентът е възникнал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция на полигон на ВМЗ Сопот.

"Полигонът не е проверяван скоро. В общи линии тук се извършват дейности, които са свързани с боравене с въоръжение, което не е чак толкова в компетенциите на дирекцията, но тъй като има пострадали работници от гледна точка на трудовата злополука ще извършим проверка”, каза Атанас Чернаев от агенцията. Последната проверка на полигона е била преди години.

Предстои прокуратурата да каже какви са причините за инцидента. Експерти правят днес повторен оглед.

Състоянието на най-тежко пострадалия американски гражданин все още е тежко и има опасност за живота му. Другите трима пострадали са стабилизирани – двама от тях са българи, а един е канадец с американско гражданство.