Извършената вчера съвместна проверка на експерти от Държавния технически надзор и полицията е установила, че тръба за пренос на газ метан, която е разположена близо да взривената къща, е била спукана, съобщиха Дарик радио и bTV.

"Спукването е станало след слягане на пластове земни маси и чакъл, оставени след изкопни работи, извършвани в района преди 3-4 години", обясни наблюдаващият прокурор Милчо Генжов и уточни, че газът е проникнал по мръсния канал на къщата.

Сигналът за взрива в частната къща на ул. „Васил Левски” в Севлиево бе получен около 22.30 часа в събота в МВР. При инцидента пострадаха 11-годишният Анатоли и 15-годишната му сестра Арзу. Двете деца бяха настанени в МБАЛ-Габрово, където по-късно момчето почина.

Сестра му е приета с 28% изгаряния в "Пирогов", където бе оперирана. През следващите дни, когато състоянието на пациентката позволява, продължават поредица от операции, съобщиха от болницата.

Изпълнителният директор на "Севлиевогаз" Момчил Момчилов обясни, че последното замерване на тръбите от 4 март и заключението било, че загуби няма. Първоначално той отрече хипотезата взривът да е причинен от теч на газ.

Вчера обаче стана ясно, че тръбата е изтъняла от едната страна и се е появил теч при ремонт на ВиК системата преди около 3 години.

"Разкрихме тръбата, там където бе копано около шахтата нямаше нищо. Продължихме да копаем по дължината, защото видяхме, че изпуска по хоризонтален сондаж, правен преди 10 години. Стигнахме до водопровод, който е правен по-късно. Тръбата е била прищипана там, постепенно със слягането на водопровода е дошло времето, когато се е скъсала", каза Момчилов, цитиран от Дарик радио.

Според експерта по газ Пламен Пенчев, главен асистент в Техническия университет в Габрово, случаят е „някакъв прецедент”, описан научно „само в дебелите книги”.

Причината е абсолютна немарливост. Метанът да бъде всмукан в тръби и ВиК канализация, което е възможно, ако някакви камъни са натиснали тръбата. Самият факт че е станало, не вярвам да е умишлено”, обясни той.

Община Севлиево вече е сформирала комисия, която да огледа щетите, предаде БНТ. 12 къщи са засегнати от взривната вълна. Собствениците могат да кандидатстват за отпускане на еднократна социална помощ в размер на 325 лв.