От отдел „Пътна полиция” при ГД ”Охранителна полиция” набелязаха мерки за ограничаване на катастрофите през туристическия сезон. Опасните шофьори и недостатъците на пътя затрудняват работата по  безопасността на движение и се налага засилено полицейско присъствие, се казва в официално съобщение.

Кръстовището “Петолъчката” ще бъде регулирано от полицейски служители, тъй като там се пресичат няколко основни направления.
Кръстовището на входа на Карнобат има стеснен пътен участък и се очаква образуване на колони заради интензивно движение на ТИР-ове. От полицията в Бургас искат кръстовището да се ремонтира и да се сложи светофар.
По пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен – Бургас стават задръствания заради катастрофи. Повечето от тях са заради агресивно поведение на шофьори, които изпреварват рисково и карат с висока, обясниха от МВР.

За да се облекчи движението в дните с най-голямо натоварване – петък, събота и неделя, от МВР ще предложат на Агенция “Пътна инсфраструктура” да не се допуска движение на извънгабаритни товари по маршрута за морето.

Работи се за облекчаване на движението на участъка Петолъчката - Карнобат, където има голям брой произшествия, каза междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. Той се надява, че до 2 години ще бъде изграден и последният участък от АМ „Тракия" и това ще облекчи трафика към морето.

Според Цветанов, трябва да се оптимизира законодателството, за да се ограничат катастрофите. В навечерието на празника на МВР министърът пожела по-малко произшествия и по-дисциплинирани шофьори.
От началото на годината 300 души са загинали при катастрофи, показва статистиката.

Само през юли и август 2009 г. са загинали 197 души и са ранени 1750. 11 от тях са били до 17-годишна възраст. Основно пътните инциденти са станали поради превишена и несъобразена скорост, изпреварване и навлизане в насрещната лента и заради неспазване на предимство и неправилни маневри. 
Най-много инциденти са станали на магистралите “Тракия” и “Хемус”, международният път Е-79, проходите Петрохан и Шипка, Кресненско дефиле, пътищата Бургас – Созопол – Приморско - Царево - Ахтопол- Резово, както и Бургас - Сливен (в района на Петолъчката),  Карнобат- Петолъчката , Айтос- Карнобат. Рисков е пътят София - Варна, Бургас - Варна, Равда - Несебър и обходният път през Каблешково и Ахелой. Опасно е преминаването при детелината на входа на Стара Загора от Бургас, Стара Загора – Нова Загора (в двете посоки), Велико Търново - Габрово.

Българско-румънски полицейски екипи започват проверки в крайдунавските райони, стана ясно междувременно. Екипите ще контролират безопасността на движението в района на Русе и Гюргево, Силистра и Кълъраш.