Птицата се казва Драго и е осиновена символично от Дир.бг, като така медията подкрепи проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

Драго е на малко повече от 2 месеца. Той се излюпи на 30 април в гнездо в планината Сакар. Птицата тежи около 3,1 кг, а размахът на крилете й е над 1,5 метра. Орлето още не може да лети, но всеки момент ще се научи, ще напусне родното си гнездо и ще започне само да ловува и да се учи да оцелява.

Предавателят беше поставен на орела Драго от експерти на БДЗП с помощта на техните партньори от Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания, Унгарското орнитологично дружество и гръцки експерти.
Сателитният предавател се поставя на гърба на птицата със специални презрамки, подобно на раница. Той е съвсем малък и тежи 70 г. Снабден е със слънчев панел, който зарежда батериите на GPS устройството и генерира постоянен енергиен заряд. Така движенията на птиците се следят в реално време. Предавателят се слага на птицата точно преди да се научи да лети и тя свиква с теглото му и може да го носи до края на живота си.

Освен Драго, още 4 млади царски орела се сдобиха със сателитни предаватели преди няколко дни. Петте млади птици се намират в Сакар и Западна Странджа и се очаква всеки момент да отлетят от гнездата си. Родителите им ще продължат да се грижат за малките още няколко дни и да ги хранят, след което птиците ще се научат да се справят сами.
През следващите дни експертите от БДЗП планират да поставят още 2 предавателя, така че общият брой на птиците с поставени предаватели тази година да стане седем.

През миналото лято експертите от БДЗП поставиха предаватели на други 7 млади царски орела. Два от тях – София и Топола, са все още живи и се завърнаха в България, след като прекараха зимата в Сирия и Турция. Птиците се скитат в момента - едната е Добруджа, близо до Румънската граница, а другата обикаля района на Асеновград и Пловдив.
Другите 5 птици загинаха или са в неизвестност. Две от тях станаха жертва на необезопасени електрически стълбове и загинаха от токов удар, една беше отровена, друга – застреляна от бракониери, а трета достигна до Саудитска Арабия и там сигналът й изчезва без да се изяснят причините за това.

Царският орел е световно застрашен вид, записан както в българската, така и в световната Червена книга на изчезващите видове. От него да останали само около 20-25 двойки в България.