Това предложиха експерти да залегне в стратегия за здравната реформа за пероида 2010-2020 година на форум днес в Пловдив, предаде БТА.
Дебатът на тема "Българското здравеопазване - между незавършените реформи и предизвикателствата на кризата. Здравето на хората - национален приоритет в стратегия "България 2020" е под патронажа на президента Георги Първанов. В дискусията участваха председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, председателят на НСОРБ Дора Янкова, учени и екперти.

Според  участващите в дискусията през следващите 10 години здравната реформа ще се осъществява в условията на икономически и финансова криза. Затова на първо място са необходими мерки по финансовото и материалното осигуряване на здравеопазването с цел да се гарантира стабилност на системата.
По отношение на болничното здравеопазване акцентите са върху осигуряването на държавен контрол на регулацията на броя и на разположението на болниците и деференцирането им на три нива на база на тежестта и качеството на здравните дейности.
За спешната помощ е необходимо усъвършенстване на организацията, специализация по спешна медицина и разкриване на спешни портали в областни и в някои национални болници.

Приватизацията на здравните заведения се прави преди всичко с комерсиални цели, а не в полза на пациентите, смятат участващите в дискусията. На нея се и въпроси за недостатъчното финансиране от НЗОК, ограничения обхват на клиничните пътеки. Като основен проблем в медицинското образование се посочи малкият брой места за специализация на студентите-медици, разрешен от държавата.
На дебата стана ясно, че е създаден Инициативен комитет за изграждане на многопрофилна педиатрична болница в София.

Президентът Георги Първанов смята, че след поредица от дискусии трябва да се отговори на големия въпрос: Към какво здравеопазване се ориентираме - към по-пазарно или с по-силно присъствие на държавата и подчерта, че в Европа преобладава смесеният модел.

Като се позова на публикувани наскоро в печата данни, според които делът на държавно-финансирания пазар на лекарства у нас за миналата година е 36%, при средни за Европа 85%, Първанов изтъкна, че в същото време пациентите са извадили от джоба си над 1 млрд. лв.  По думите му, ако се прибавят и т.нар. нерегламентирани плащания, ще се установи, че България всъщност се намира по средата на Европа по отделяни общи средства за здравеопазване, предаде БНР.

НЗОК да се освободи от структурите на Министерството на финансите и държавния бюджет и да се превърне в истински, актуален здравно-осигурителен фонд, предложи Георги Първанов.