Те поискаха НЗОК да заплаща помпите, с които се осъществява прецизен контрол на нивото на инсулина на болните от диабет деца. Родителите бяха подкрепени от доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната, предаде БТА.

Цената на една помпа е близо 3500 евро, а консумативите за един месец струват около 300 лева.

Доц. Константинова съобщи, че децата, болни от диабет, са близо 1500, като към момента 70 от тях контролират нивото на инсулина с помпа. По думите й близо 300 деца се нуждаят от апаратчето, като целта е да се овладее състоянието на най-малките - децата до 6-годишна възраст, а след това ще се търси начин и за закупуване на помпи за по-големите деца.

Родителите са изпратили писма до Център "Фонд за лечение на деца" и до НЗОК. Фондът обаче не заплаща консумативи, каза Нели Логофетова, член на Обществения съвет на институцията, която също присъства на срещата.

НЗОК отхвърли искането на родителите

Пълното заплащане от Здравната каса на инсулинови помпи и консумативи към тях за деца ще предизвика финансови затруднения и недоволство от страна на други групи пациенти, страдащи от други заболявания, за които медикаментозното лечение и медицинските изделия са с незначителен процент на заплащане от страна на НЗОК, се казва в официално съобщение на касата.

Оттам припомнят, че заплащат напълно лечението на всички пациенти с диабет, както и регулярното проследяване на тяхното състояние. Освен тях касата заплаща и медицинските изделия, които са необходими за проследяване на нивото на кръвната захар - глюкомери и тест-ленти.