От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя "зелен сертификат" от www.his.bg, съобщиха от здравното министерство.

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол, припомнят от МЗ.

Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, уточняват от МЗ.

Досега сертификатът се даваше само за преболедувалите коронавируса, уставен с РСР тест. С промяната се разширява кръгът на имащите право на този документ.

Вчера от здравното министерство дадоха и отсрочка за санкции за "зелен сертификат". До неделя няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания.

Междувременно почти 4 пъти скочи броят на поставени дози ваксини срещу коронавирус през последните два дни. Такава е равносметката от заповедта на МЗ, която вдигна много хора на протести и предизвика недоволство заради липсващ срок за адаптация на хора и бизнес към новите изисквания за "зелен сертификат".

Желаещите да се извадят "зелен сертификат" през his.bg трябва да прояват повече търпение, тъй днес отново се срина.