Мярката се прилага по време на жътвата, за да бъдат избегнати обичайните в някои общини спорове с намеса на силови групировки, съобщи БЛИЦ.

Директорът на областната дирекция на МВР комисар Валери Димитров уточни, че мярката е съгласувана с Министерството на вътрешните работи.
"С този ход искаме да запазим селскостопанската продукция, да предпазим хората от самоуправни действия в това отношение и от измами. Имам готовност да реагирам с допълнителни сили от РУ-Монтана, които също да бъдат вкарани на територията на Лом, и няма да допусна извършването на престъпления по смисъла на Наказателния кодекс", заяви Димитров.

Той добави, че мярката е превантивна, но отказа да посочи броя на патрулите. Те ще бъдат разположени в общините Лом и Вълчидръм, ще бъдат с обичайното си въоръжение, ще разполагат с автомобили с висока проходимост и няма да имат извънредни правомощия.

През май жандармеристи бяха разположени да охраняват и черешовите масиви в Кюстендилско в опит да се предотвратят кражби и скандали по време на беритбата.