Това каза новият шеф на звеното Ангелина Митова, която пое поста от Маргарита Попова, след като тя бе избрана за министър на правосъдието, предаде БТА. Митова допълни, че са установени разминавания в регистрите на проектите по различни програми за описаните нередности. В голяма част задълженията на служителите, работещи по програма САПАРД, не са изпълнени и те не са регистрирали определени нередности, каза Митова.
Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов коментира, че част от текстовете в сега действащия Наказателен кодекс не дават възможност хора, срещу които са повдигнати обвинения, да бъдат осъдени с ефективна или условна присъда, а да бъдат наказани само с парична глоба. Това, според него и според Митова, е едно от затрудненията, които разследващите изпитват.
В момента спецзвеното работи по 1036 преписки за нередности, свързани със средства по европейските фондове. От тях около 800 са по схемите за единно плащане на площ. От десетте обвинителни акта, които прокуратурата вече е внесла в съда, два са по програма "Леонардо да Винчи" и два - по програма САПАРД. Останалите са или предложения за споразумение, или за налагане на административна глоба. До този момент, по думите на Митова, земеделският министър Мирослав Найденов не е изпратил информация в прокуратурата за нарушения.
Близо пет са делата, които са срещу длъжностни лица от администрацията, свързани с еврофондовете, добави Митова. Тя поясни, че те са за случаи, при които служителите са нарушили задълженията си.
Новият Закон за амнистията ще обхване 2-3 дела, по които спецзвеното сега работи. Джамбазов заяви, че всички дела, които са били спрени заради кандидатдепутатски имунитет, ще бъдат възобновени, с изключения на това срещу Венцислав Върбанов, който сега е избран за депутат. За да продължи делото срещу него, ще се наложи главният прокурор отново да поиска свалянето на неговия имунитет.
Прокуратурата е решила делото срещу бившия червен депутат от ромски произход Тома Томов и експрокурора от Оряхово Димитър Викентиев да бъде обединено в едно производство, по което в момента работата се довършва и вероятно скоро ще бъде внесено в съда.