Това съобщи “Фокус”, като се позова на пресцентъра на Агенция САПАРД. Операцията е по сигнал, подаден от новото ръководство на ДФ „Земеделие” още от септември 2009 г. във връзка с проверките за конфликт на интереси срещу шест служители на фонда.

Акцията в сградата на САПАРАД, която се провежда от "Икономическа полиция", е под наше ръководство, каза за БГНЕС градският прокурор Николай Кокинов. Той добави, че операцията се провежда с цел "лов на бели якички". Проверява се за следи от злоупотреби и неправомерно усвоени средства. Все още няма резултати, тъй като проверката тече в момента, уточни прокурорът.

Осем случая по Програмата за развитие на селските райони, по които са изплащани средства, разследват прокуратурата и икономическа полиция, уточни пред журналисти заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, цитиран от БТА. Той добави, че сигналът за злоупотребите е подаден от ДАНС от преди два месеца.
Става въпрос за организирана престъпна група, която е работила в тези случаи, с цел да се набавят облаги за няколко лица, обясни Джамбазов. Той уточни, че към момента няма хора с повдигнати обвинения.

Шестимата служители на фонда, за които се подозира конфликт на интереси, са началници на отдели и са били свързани с консултантски фирми, през които са минали въпросните проекти. По думите на Джамбазов, става въпрос за злоупотреба с европари, "но засега не може да се каже колко конкретно е сумата, с която е злоупотребено".
Обиски, освен в София, се извършват и на други места в страната, като адресите, които се проверяват, са както на частни лица, така и на фирми, каза заместник градският прокурор.

Изпълнителният директор на фонда Калина Илиева потвърди, че проверката е заради шестима "дългогодишни, но вече бивши служители". Тя отказа да коментира ситуацията, тъй като тече разследване. Илиева припомни, че фондът се е обърнал и към Сметната палата, за да подпомогнат работата свързана със съмнение за финансови злоупотреби.

Проверката е израз на политиката за борба с корупцията и прозрачност при управлението на средствата от еврофондовете, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран в съобщение на министерството.

Вижте видео от изявлението на Б.Джамбазов