От тях 400 проби мерят сили за международно признание и 100 - в рамките на националния конкурс. Това съобщи Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която заедно с Международния панаир е организатор на конкурса, предаде БТА.

Радев уточни, че победителите ще бъдат излъчени от международно жури от 20 енолози, 8 от които българи. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 2 април по време на традиционния бал на винарите "Нощта на Златния ритон".

От 2 до 5 април 2014 г. ще се проведе 22-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ.

Състоянието на винарски бранш е добро, след като тази година приключихме с една много добра реколта от грозде като количество и качество, коментира Радев. На тази база той очаква и една успешна година и по отношение на търговските отношения на винарските изби.

Радев съобщи, че експерти на камарата работят за изготвяне на нов закон за виното и спиртните напитки с акцент борбата в сивия сектор. Тази борба няма да бъде насочена към домашното производство на вино и ракия, което е вековна традиция, обясни Радев.

Той припомни обаче, че законът повелява домашното вино да се консумира в домашна обстановка и не трябва да се продава.

Към момента в НЛВК има регистрирани 260 винопроизводители, като броят на малките изби непрекъснато расте. Причината за това е увеличаването на лозовите масиви, както и възможностите за развитие на винен туризъм. Голяма част от винарските изби са се ориентирали именно към това - малки серии вина със засилено организиране на винен туризъм, уточни Радослав Радев.