На 3 февруари 35-годишната учителка Калина Стефанова е блъсната на пешеходна пътека между бул. "Източен" и бул. "Санкт Петербург" от 57-годишен шофьор. Жената е с множество травми. Тя е откарана в УМБАЛ "Св. Георги", където спасяват живота й, но изпада в будна кома. Майката на три деца е изписана и за нея трябва да се грижи съпругът й.

Здравословното й състояние обаче се влошава и 7 месеца след катастрофата Калина Стефанова умира в болница вследствие на сепсис.

Разследването на инцидента е пред приключване, но смъртта на жената променя всичко, съобщиха Нова телевизия и "Трафик Нюз". Преди дни делото е прехвърлено от Районната в Окръжната прокуратура в Пловдив, а забавянето се дължало на експертизите. Някой са правени повторно.

Експертизите бяха готови, разпитите бяха проведени, трябваше да бъде предявено обвинение на шофьора, прегазил Калина. След смъртта й обаче дознанието трябваше да бъде прехвърлено от Районна в Окръжна прокуратура, тъй като вече имаме смърт по непредпазливост, а не телесна повреда. Сега трябва да бъдат назначени нови експертизи и да бъдат проведени нови разпити”, коментира адвокатът на съпруга й Иван Стефанов - Любомир Георгиев.

Сега делото е разпределено на друг наблюдаващ прокурор, а обвинението ще бъде променено от причиняване на телесна повреда на причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. По закон водачът може да получи между 3 и 10 години затвор.

Вдовецът Иван Стефанов поиска максималното наказание за шофьора.

"Искам сурово наказание. Тази война по пътищата трябва да спре, а за такива случаи не трябва да се прощава. Не искам други хора да страдат така", казва през сълзи мъжът, който сега трябва да се грижи за трите си деца само с помощта на възрастната си майка.

Той обаче е пенсионер по болест и получава малко над 130 лева инвалидна пенсия.

По думите на Стефанов, шофьорът, прегазил съпругата му - Милко Драганов не е  направил никакъв опит за контакт със семейството.

„Първо твърдеше, че тя не е била на пешеходна пътека, после обясняваше че била с качулка и не го е видяла и прочее оправдания. Разследването обаче го опроверга”, каза още вдовецът.