Оставката на Гергов бе поискана, но в крайна сметка бе решено през декември да бъде свикана градска конференция и тогава да се реши съдбата му, съобщиха Дарик радио и "Марица".

"Няма нищо лошо в това, вече го преживяхме един път", коментира лидерът на социалистите още преди събранието и изрази увереност, че мнозинството от членовете на партията ще го подкрепят, за да запази поста си дори и след лошите изборни резултати.

Повечето ще гласуват за мен. Те си ме плюят, ама ме обичат“, заяви Георги Гергов.

Според Пенка Калинкова, бивш член на градската организация на БСП в Пловдив, оставката на Гергов е въпрос на чест. Тя смята, че в партията има нужда от промяна и трябва да се дава път на младите.

"Срам ме е, че сте председател на БСП в Пловдив", реагира бурно Калинкова и напусна залата.

Социалистите приеха отчета за свършеното в предизборната кампания с оценка - задоволителна. В анализа на причините за драматичната загуба се чуха остри критики както към националната политика, така и към действията на членове на местно ниво. Дискусията очерта основните проблеми пред БСП, за които ще се търсят решения на специално заседание в края на месеца.

До решението за нов пленум се стигна, след като беше отхвърлено предложението на Георги Гергов за свикване на конференция.

С 26 „За” и само четири „против” Градският съвет даде подкрепа за председателя. Един от аргументите бе, че предстоят местни избори и БСП трябва да се консолидира и укрепне.

Георги Гергов каза, че може да смени лидерския пост със позицията на редови социалист.

"Ако конференцията го реши, за мен няма драма", отсече лидерът на социалистите в Пловдив и областта.