Това съобщи говорителят на прокуратурата Галина Андреева, цитирана от "Фокус".

Шишков, който бе кмет на община Родопи два мандата, е обвинен в длъжностно престъпление – присвояване и неправомерно разходване на бюджетни средства за периода от 13 април 2007 г. до 31 декември 2009 г., както и превишаване на служебните си правомощия.

Обвинителният акт е от 40 страници.

Според прокуратурата Йордан Шишков е допускал пари от такса "Битови отпадъци" да отиват за разплащане на други разходи по бюджета. Целта му е била да си осигури възможност да сключва договори и харчи общински пари, за които не са осигурени финансови средства в общинския бюджет. Става дума за разлика от постъпилите от тази такса приходи за 2008 г. в размер на 1 480 089 лева в размер на 653 335 лева, които са изхарчени за други цели, съобщава "Пловдив 24".

В резултат остават да висят неразплатени сметки към "Чистота" в размер на близо половин милион лева, към КМД ЕАД и Екоглобал АД.

Същият гаф е направен и през 2009 г. , като там разликата е в размер на 637 955 лева, които си е позволил да изхарчи не по предназначение.

Друго кметско нарушение е установено при обществена поръчка за възстановяване на закрит отводнителен канал в село Цалапица. Като кмет, Шишков еднолично е анулирал проведена процедура за първия етап с избран изпълнител от София, чиято оферта е била 225 000 лева. След това е поканил фирма от Пловдив, чиято цена е била над 460 000 лева за същата дейност. С разликата е ощетил общинския бюджет, е категорично държавното обвинение.

Финансови нарушения са открити и при процедурата за строителство на пътя за село Дедево, като там общината не е можела да изпълни поетия ангажимент и да се разплати с изпълнителите.

Очаква се пловдивският съд да насрочи дата за процеса.