Тъй като базиликата се намира на два имота - общински и държавен, Министерството на културата се е съгласило да прехвърли държавната част за стопанисване на община Пловдив, предаде plovdiv24.bg.

Фондация "Америка за България" ще финансира проекта с близо 5 милиона лева - археологически разкопки, както и изграждане на покритие на два етажа и презентационен център.

Община Пловдив ще участва със съфинансиране подобно на Малката базилика - тоест с облагородяване на пространството около района.

Към момента тече процедура за издаване на разрешително за начало на разкопките. Очаква се до няколко седмици то да бъде издадено и дейностите там да започнат. Ръководител на разкопките ще бъде археологът Елена Кисякова.

Голямата базилика е един от най-интересните обекти на културното наследство в Пловдив, който все още чака своята реставрация и експониране.
Тя е разкрита през 80-те години на миналия век и е най-голямата на Балканския полуостров.
Нейните руиини се намират в непосредствена близост до днешната църква „Св. Лудвиг”. Базиликате е трикорабна и има 2 пласта мозайка с площ около 1400 кв. метра.

Досега са проучени южния и частично главния кораб на базиликата. Останалата част от нея е под пътя, водещ към бул. ”Цар Борис III”.

Мозайките са цветни, предимно с изображения на птици. Забелязва се разлика в мотивите и композицията на мозайките в южния и средния кораб, което говори, че те най-вероятно са били изработени от два различни екипа майстори.

Големите размери на сградата, нейната богата украса от мозайки, както и специфичното развитие на олтарната част,  дават основание да се предполага, че тя най-вероятно е била епископска базилика.