На тържището има само складове за търговия на едро и обект на проверката бяха документите по входящия и изходящия контрол, произхода и качеството на стоките.

Всеки търговец трябваше да представи сертификат за качество на стоката, входяща фактура и документи, констатиращи количеството на продажбите.

За един час инспекторите провериха четири обекта, нарушения не бяха констатирани. Това каза главен инспектор Елена Чалъмова. По думите й всички плодове и зеленчуци бяха с указателни етикети според изискванията, на които бяха отбелязани видът на стоката и качеството й, страната-производител.

"Търговците бяха изправни и по отношение на документите за регистрация на обектите и на здравните книжки на работниците. Проверките се извършват периодично, няма конкретен повод за днешната", коментира Чалъмова, цитирана от БТА.

Тя обаче уточни, че за Гергьовден на трапезата на българина ще има преди всичко вносни плодове и зеленчуци, предимно от Турция и от Гърция. Важното е, че с изключение на лимоните, всички останали стоки - домати, краставици, ябълки, са първо качество, допълни тя.

На този етап на борсата българските стоки са само марули, зелен лук, чесън и репички, както и малки количества на оранжерийни домати. Към днешна дата са взети проби за неизследвани нитрати на марулите.

Изненадващи проверки ще има и на кооперативните пазари и магазините за плодове и зеленчуци в града, каза Елена Чалъмова.