В трета авиобаза "Граф Игнатиево" започнаха съвместни полети на българските ВВС с Военновъздушните сили на Гърция, Румъния и 119 ескадрила от 177 авиокрило от Въздушната национална гвардия на Ню Джърси, САЩ. Те са част от международната летателна тренировка "Тракийска звезда 2015", съобщиха от командването на ВВС на БА.

Реалното изпълнение на тренировъчните полетите започнаха на 13 юли и ще продължат две седмици и са с цел усъвършенстване на подготовката на екипажите.

От българска страна участват самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети Ми-17 и AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово, както и формирования от първа Зенитно-ракетна база със ЗРК "Куб", "Нева" от районите за постоянна дислокация. Сухопътни войски участват със ЗРК "Оса".

На по-късен етап в рамките на тренировката ще се включат фрегати и корвети от състава на българските Военноморски сили.

Гостуващата от САЩ ескадрила ще лети със самолети F-16. Румънските ВВС участват със самолети МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС със самолети F-16, като екипажите им ще оперират от собствените си летища.