До момента над 30 служители от 5 фирми в региона ще се обучават в 4 инженерни специалности в Техническия университет в Пловдив, съобщи БНТ2.

За да не прекъсват работния процес работниците ще учат само събота и неделя. Семестриалните такси през 4-те години ще се заплащат от работодателите.

Поради това Техническият университет в Пловдив след 10-годишно прекъсване възстановява платен прием на четири от най-търсените инженерни специалности.

В семейната фирма на Борис Доев в Съединение работят 70 души. По-голямата част от персонала са млади хора, но със средно образование.

“Както ние, така и всички останали фирми от бранша изпитват голям недостиг на инженери, на конструктори точно специализирани в производството и инструментална екипировка”, сподели Юлияна Попова – главен счетоводител на фирмата.

От ноември двама служители във фирмата започват да учат „Машиностроене и уредостроене“ в Техническия университет в Пловдив. Един от тях е 21-годишният Константин Панов.

“Работата ми е в инструменталния цех. Искам да получа квалификация за проектиране и конструиране на инструменти. Аз живея в България. Искам да си остана тук и да работя”, каза той.