Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, който се намира под магазин на дрехи на Главната улица в Пловдив, отваря врати за посетители в Световния ден на туризма - 27 септември, съобщиха от пресцентъра на общината. Символично лентата на най-новата туристическа атракция - археологическите находки на територията на групов паметник на културата "Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив", ще пререже кметът на града Здравко Димитров.

С отварянето на обекта туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион - на пл. Римски стадион, археологията под "Екселсиор" и най-новата - под магазина H&M.

В първите минути след отваряне на археологията гид на посетителите ще бъде археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова-Кютова. Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ "Старинен Пловдив". Посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Фирма "СС Пропърти" ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2,5 милиона лева при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори - собственици. Сградата бе отличена в Националния конкурс "Сграда на годината".