В Пловдив специална комисия набеляза превантивни мерки за избягване на крисизни ситуации и наводнения.

Необходимо е цялостно почистване на коритото на река Марица и на всички реки на територията на община Пловдив, с цел избягване на наводнения. В тази връзка, след мониторинг от специлаистите, ще бъде изготвен обобщен доклад, който да бъде представен пред кмета Здравко Димитров, каза пред журналисти Йордан Ставрев.

Набелязаните мерки включват още премахване на стария железен жп мост в източната част на града, заради компроментирани основи. Преди това е необходимо преместването на захранващ водопровод, който има опасност да бъде скъсан при евентуално падане на моста, и това да доведе до проблеми с водоснабдяването на район "Тракия" и на града, каза областният управител Дани Каназирева. По думите й за това "ВиК"-Пловдив има изготвен проект и избран изпълнител, чака се от НКЖИ прозорец за преместването на водопровода.

На срещата специалистите са установили, че е необходимо и цялостно почистване на река Първенецка, коритото на която е сериозно обрасло с растителност. Напоителни системи имат готовност до два месеца да започнат с нейното почистване.

Също така е важно и изготвянето на проект от община Пловдив за разширение на коритото на р. Марица в района на Столипиново, където предпазната стена е влязла в корито на реката и двойно е намалила пропускливостта й. Освен това за пълненето на Гребния канал е необходимо изграждане на подвижно съоръжение на р. Първенецка, което да се отваря и затваря и да осигурява нормална пропускливост на реката.

Присъстващите на срещата са се обединили също, че с цел облекчаване на канализацията при обилни валежи, е необходимо изграждане на дъждотливни съоръжения, които да отвеждат дъждовните води направо в р.Марица. Тази мярка е с цел избягване на наводнения на приземни етажи и избени помещния, това в кратки срокове е важно да се реализира особенно за булевардите граничещи с реката, поясни областният управител.

Тя каза още, че заедно с почистването на корито на реката е важно да се направи и укрепване на подпорните стени, както и изграждане на такаква.