Четириетажна кооперация на бул. "Васил Априлов" в Пловдив може да пропадне заради започнал строеж в непосредствена близост. В сградата са се появили пукнатини, алармира пред "Марица" Петко Сейменски, който държи магазин на приземния етаж. Той е и най-потърпевш, тъй като в помещението има сериозни деформации. На няколко места са напукани плочките, а в тоалетната има огромна цепнатина по стената.

Сейменски твърди, че пукнатините се разширяват, а вратите на партера и на първия етаж вече не могат да се затварят нормално, което говори за пропадане на сградата от страната на изкопа.

"Кооперацията е на калкан с извършващия се строеж. Проблемите започнаха, след като дойде машина за набиване на пилоти. Надявам се пропадането да спре дотук, защото не знам какви биха били последствията, ако нещата се задълбочат", коментира Сейменски. На 11 февруари той и живеещите в сградата са входирали жалба в район "Централен". Четири дни по-късно обектът е посетен от двама проверяващи. След оглед те заявили, че не е ясно дали пукнатините са в резултат на строежа, или са се появили по-рано.

"Това обвинение в лъжа ме обиди, но целта е да реагираме, преди да е станало твърде късно. Ако специалист направи оглед, ще констатира пропадането и напукването. Иначе собствениците казват, че ще отстранят създадените ни проблеми. Но всеки е изпитал на гърба си горчивия опит от подобни неща. Въпреки че е тяхно задължение по закон, ние се притесняваме и се интересуваме дали може да се оформи някакъв протокол за обещаните от тях действия, за да не останат само думи. На информационната табела пише, че строежът ще продължи 2 години. Строителите и изпълнителите са си в правото - имат разрешително и всичко, но нека да не е на наш гръб и да не увреждат нашето имущество", казва Сейменски.

След лутане по институции и служби той решил да се обърне към медиите, като се надява проблемът да получи някакво решение.

"Надявам се само да не става по-зле, но се опасявам, че ситуацията отива в лоша посока", коментира още той.

Молбата на Сейменски и на обитателите на сградата е да се провери дали при изпълнение на изкопа и на последващото фундиране са спазени проектните технологични изисквания за работа.

На информационната табела на обекта е посочено, че изпълнител на строежа е фирма "Скафф" ЕООД, а "Алексо 84" ООД е възложител. Дейностите се извършват на бул. "Васил Априлов" 18, на мястото на бившия ресторант "Туин Пийкс", който беше съборен.