Пловдивските магистрати отказаха да освободят срещу по-лека мярка непълнолетен младеж, обвинен в жестоко убийство. Васил, който е на 14 години, заедно с 13-годишния си братовчед, пребили до смърт мъж на 61 години. След това изхвърлили трупа му на улицата. 

Непълнолетният Васко е с повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено по жесток и мъчителен начин.

Престъплението е извършено на 24 ноември м.г. в село Александрово, Хасковско.

Трупът на 61-годишния мъж бе открит на 25 ноември 2019 година на тротоара, на метри от къщата, в която живеел. Оказва се, че жертвата е местен - Димо Дичев, по прякор Кокала. 

По-късно бе задържан непълнолетният племенник на хазяина на Димо. Малолетното момче обаче не подлежи на наказателна отговорност, заради което бе освободено след изтичане на мярката му за закрила.

Момчетата срещнали Димо и се скарали, при което мъжът извадил нож, а те го пребили смъртоносно. Близките им твърдят, че инцидентът е станал при самозащита.

Като видели, че е мъртъв, Васко и братовчед му го изнесли на улицата с цел прикриване на действията си, а ножът захвърлили около къщата.

Установено е, че убитият има мозъчен кръвоизлив, шест счупени ребра, кръвоизлив в коремната кухина и множество повърхностни рани и охлузвания по краката, които са причина за смъртта.

По закон непълнолетният Васко може да получи наказание лишаване от свобода до 10 години, предвид възрастта му. Според разследващите той е бил известен на Детска педагогическа стая заради кражба и хулиганство.

Апелативният съд прие, че са налице нови обстоятелства - момчето има попечител и заместник-попечител. Въпреки това не се  разколебават обстоятелствата, че именно Васил Г. е съпричастен към извършване на престъплението, в което е обвинен. Той частично е признал за злодеянието. Същото е направил и малолетният му братовчед. 

Съдът смята, че непълнолетния може да се укрие, ако бъде пуснат от ареста. Определението на Апелативен съд- Пловдив е окончателно.

Заседанието по разглеждане на мярката бе дистанционно, като Васил Г. се включи в делото чрез видеоконферентна връзка от ареста в Хасково, а адвокатът му, прокурорът и съдебният състав бяха в зала номер 2 на Апелативен съд – Пловдив. Способът се прилага въз основа на заповед на административния ръководител на съда и е във връзка с извънредното положение, обявено на 13 март от Народното събрание на България.