Заради взривни работи от днес по график временно ще се спира движението по пътя Югово - Лъки, съобщи кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Пътят е единственият, който свързва Пловдив с общинския център Лъки и едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора. По него ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

По данни на АПИ трафикът ще се спира между 10.00 и 13.30 часа и от 14.30 часа до 17.00 часа в дните от понеделник до събота, за да се осигури преминаването на живеещите в близките населени места, пътуващите от Лъки за Смолян, Асеновград и Пловдив, както и на поклонниците, посещаващи Кръстова гора. Предвижда се взривните работи да продължат до 15 март. Те се налагат заради ремонта на 31 км от третокласния път Югово - Лъки - с.Здравец.

В 11,3 км участък Югово - Лъки досега се изпълняваха подготвителни дейности. Чрез пробивно-взривните работи ще се разчистят скални откоси, за да се осигури необходимият габарит на пътя, обясни Симеонов.

Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон.