Това се казва в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, предаде „Фокус”.

За пореден път България стана полесражение на етнически размирици. Точно три седмици след сблъсъците в село Гърмен избухна нов конфликт между цигани и българи, този път в столичния кв. „Орландовци”. Поводът е същият - силна музика от спрян автомобил, размяна на реплики и озверяла тълпа, въоръжена с брадви, колове, ножове и други, дотърчала, за да накаже направилите забележка”, заяви той.

Валери Симеонов допълни, че проблемът в „Орландовци” има своята предистория. Той припомни, че на 17 януари 2011 г. общинският съветник Ангел Джамбазки е внесъл искането на 3 000 жители на кв. Орландовци за провеждане на местен референдум за събаряне на незаконните постройки в квартала и изселването на незаконно пребиваващите там пришълци. От Столична община обаче са отказали.

За пореден път Родината ни се размина на косъм от мащабен етнически конфликт, за какъвто „Патриотичен фронт” предупреди неколкократно. За пореден път по щастлива случайност няма смъртни случаи. За щастие не само на потърпевшите, но и на цяла България, тъй като фатална развръзка би довела до втора Катуница, а именно масови нападения над цигански махали гета и квартали”, уточни Симеонов.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов допълни, че проблемът с "Орландовци" е политически и социално-етнически, предаде БТА.

"Там, където се появят пришълци, започва криминална дейност. Проблемът тръгва от битови кражби, но прераства в етнически конфликт, защото е ясно кой извършва престъпленията. Натрупва се една нетърпимост, бездействието на властите само допринася за това, че хората не вярват, че институциите могат да решат проблема и става много неприятно", заяви той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче твърди, че има данни, че случващото се в кв. "Орландовци" в столицата, е организирано. Той не уточни откъде е тази информация, нито дали става въпрос за политически сили, които искат да се възползват от протеста на жителите, но подчерта, че от 2003 г. насам винаги преди местен вот има изостряне на напрежението в проблемните зони.

"Човек трябва да е сляп, за да не види връзката", обобщи съпредседателят на ПГ на РБ.

Премиерът Бойко Борисов пък призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня.

"На базата на огромната нестабилност в региона, трябва да си пазим черджето, да не го запалим. Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт винаги, предупреждавам за него", кстегоричен е Борисов.