Цветан Цветанов участва в заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на Европейския съюз, чиято основна бе приемането на граждани от трети страни в съюза, предаде БТА.  Работим с такава амбиция. Надявам се да наваксаме малко пропуснатото, изтъкна той на въпрос дали страната ни ще продължи да се стреми да стане част от Шенгенското пространство след две години.
По основната тема на Съвета е бил одобрен подхода на немската страна да се направи един цялостен анализ на проблема и да се намери решение в рамките на балансирано заселване в разумни граници. Не са били разисквани квоти за отделните страни членки в Европейския съюз за приемане на бежанци от трети страни. Все пак в разговорите е споменато, че от България може да бъде поискано да приема по 30 бежанци годишно. Изразената от наша страна позиция е, че приемането трябва да става на доброволен принцип и като се отчитат конкретните възможности на всяка държава в съюза.
Министър Цветан Цветанов заяви, че бежанския натиск върху страната ни е намалял. През 2007 г. в България са регистрирани 674 бежанци, докато през тази година - 265. Основно бежанците у нас идват от Ирак, Турция и Палестина. В рамките на Съвета министър той се е срещнал с министрите на вътрешните работи на Германия Волфганг Шойбле, на Австрия - Мария Фектер, както и с Дан Ника - заместник министър-председател и министър на администрацията и вътрешните работи на Румъния.
Цветанов е изразил благодарност за оказаната помощ от Германия по борбата с проявите на корупция у нас и за изпълнението на условията за членство в Шенгенската зона. С австрийската министъра на вътрешните работи е отбелязан успехът на сътрудничеството между вътрешните министерства на двете страни в борбата срещу трафика на деца, което ще е тема на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" през ноември. Двамата министри са решили да представят това сътрудничество като пример за "добра практика" пред Съвета. С Дан Ника министър Цветанов е обсъдил усилията пред България и Румъния за членство в Шенгенската зона. В тази връзка те са се разбрали да бъдат организирани редовни срещи между директорите на граничните служби на двете страни.