По думите му, ако не е имало преструктуриране на дълга и ако той не е спаднал със 75% спрямо обема на икономиката, то преживяването, на което страната щеше да е свидетел през последната една година, нямаше да е такова, каквото е сега. България щеше да преживее много по-страшно финансовата криза, отколкото страни като Латвия и Литва, например, където икономиката спада с 10 – 11 процента, твърди Велчев.
Факт е, че на международните пазари валутите поскъпват и естествено, че никой участник в сделката не може да каже от днес за утре или следващата седмица какво ще е движението на валутите, обясни Велчев.
„От момента, в който направихме тази сделка, аз неведнъж съм казвал, че оттук нататък няма никакво значение какво е движението на валутите, тъй като целта на нашето правителство беше, а и все още е, не да спекулираме с валутите, а задълженията да са в тази валута, в която работи икономиката”. По думите на бившият финансов министър, аргументите са били, дългът постепенно да се преструктурира от долари в евро. Именно с този аргумент сделката по дълга е била одобрена от Международния валутен фонд.
Преди седмица група депутати предложиха парламентарната комисия по бюджет и финанси да възложи на трима независими учени да анализират замяната на българския дълг, осъществена от правителството на Симеон Сакскобургготски.