"От Женева, отправям призив за подкрепа на моя народ и обявявам създаването на хуманитарна организация за моя народ", заяви на пресконференция в Женева Мунтазер аз Зейди, цитиран от агенцията, на която се позова БТА.
"Възнамерявам да помагам на сираците, вдовиците и интернираните на първо място. Искаме да построим болници, медицински пунктове, центрове за инвалиди, пострадали във войната", допълни той. Фондация Зейди притежава от днес интернет сайт, но все още не е създадена юридически. Тя ще разполага първоначално с капитал от 50 000 швейцарски франка ( 33 000 евро) и ще действа в съответствие с швейцарското право, уточни Зейди.
Журналистът отново разкритикува насилието в Ирак и поиска от международната общност да призове на съд отговорните за войната начело с Джордж Буш. Той обвини американската окупация, че е предизвикала повече от един милион жертви, пет милиона сираци, повече от един милион вдовици, без да се взимат предвид бежанците и мизерията.
Според документ на иракското министерство по правата на човека, насилието в Ирак е причинило смъртта на повече от 85 000 души между 2004 г. и 2008 г., а ранените са близо 150 000.
Мунтазер аз Зейди не уточни произхода на средствата, с които ще финансира фондацията си, но отбеляза, че иска да призове всички свободни съзнания в света. Считан за герой в голяма част от арабския свят, Зейди стана известен, след като хвърли обувките си срещу американския президент на 14 декември 2008 г. на пресконференция в Багдад. Той беше осъден на една година затвор, но бе освободен три месеца предсрочно.
В началото на годината той подаде молба за убежище в Швейцария, но след това промени решението си и предпочете туристическа виза за 90 дни.