Ако СССР искаше, Берлинската стена нямаше да падне и обединението на Германия нямаше да се състои, каза 78-годишният Горбачов на въпрос защо през 1989 г. Москва не използва сила, за да спре демонстрациите в страните от социалистическия блок.
 "Какво обаче щеше да се случи? Катастрофа или Трета световна война", каза Горбачов, цитиран и от БТА. "Моята политика беше отворена и искрена, политика, която използваше демокрацията, а не кръвопролитието. Това обаче ми струваше скъпо, уверявам ви", добави бившият съветски лидер.
По-голямата част от руснаците обвиняват Горбачов в слабост за това, че допусна разпадането на СССР през 1991 г. Проучване миналата година показа, че 60 на сто от руснаците все още смятат края на съветската ера за "трагедия". Хиляди източногерманци преминаха в Западен Берлин през ноември 1989 г., след като социалистическото ръководство неочаквано отвори строго охраняваните контролнопропускателни пунктове при Берлинската стена.
Горбачов, който можеше да изпрати близо половин милион съветски войници, базирани в Източна Германия, срещу протестиращите, се пошегува, че е спал добре след отварянето на Стената. "Много се гордея с решението, което взех", каза той. "Стената не просто падна - тя беше разрушена, също както и СССР".