"В тази подписка на около 500 души има съдии, следователи и съдебни служители, които не са магистрати, но никой от Управителния съвет на съюза не се е подписал. Аргументът на колегите беше, че наистина има конфликт на интереси – съдии да решават въпроса на съдии", обясни тя пред bTV.

По думите й обаче въпросът е принципен, има текстове в закона, които трябва да се спазват и съюзът иска да знае защо, когато има решение на Висшия съдебен съвет, министърът не го изпълнява.

Куцкова коментира, че има много икономии от фонд работна заплата. Съдиите проявяват разбиране за тежката финансова ситуация, но няма комуникация между ВСС и министъра на финансите.

"Досега винаги са се получавали пари, когато е имало икономии в системата. Въпросът обаче не е за пари, а да се разбере защо е нарушен законът", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Според съдийката не всички магистрати заслужават премии, но и тези, които са писали писма и са се борили с недъзите в системата трябва да носят срама на другите.

„Ние пишехме писма, че се назначават магистрати не по правилата, но никой не ни обърна внимание“, каза Куцкова и добави, че сега всички трябва да им носят резила. По думите й, след като държавата е във финансов недоимък, не трябва да се получават тези пари, но въпросът е да се спазва законът.

Колкото до реакцията срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, тя уточни, че е била по повод негови думи, че сега, когато магистратите получават 13 и 14 заплата, трябва да подходят сериозно към делото за арестуваните в операцията „Наглите“.
"Това не се споделя от колегите. Излиза, че сега, когато не сме получили тези заплати, ще подходим несериозно, което е напълно неприемливо", категорична беше Нели Куцкова.

"Не е в компетенциите нито на министъра на финансите, нито на министъра на правосъдието да се разпорежда с бюджета на съдилищата", заяви междувременно изпълнителният секретар на Съюза на съдиите Борислав Белазелков пред БНР.
"Решението на ВСС е задължително за правителство и неизпълнението му буди недоумение. Въпросът е къде изчезнаха тези пари – просто фактите трябва да се извадят на светло, за да може обществото да види за какво става въпрос", каза още той.