Той вижда тази визия като консенсусен политически продукт на проевропейските партии, които не поставят под съмнение евроатлантическото развитие на България, съобщи БТА.

"Така, както фалитите на предприятията са априори заложени в природата на икономическата криза и не могат да бъдат вменени във вина нито на сегашните, нито на предишните управляващи, така и излизането от кризата едва ли ще е по силата само на ГЕРБ и на мнозинството", отбеляза заместникът на Ахмед Доган.

Според него по-нататъшното демонизиране на ДПС като универсален виновник няма да реши нито един реален проблем на българските граждани.
"Не ни ласкае признанието за най-силния противник, защото нашата сила е градивна, а не деструктивна. ДПС не познава политическото злорадство. Не се нуждаем от провала на други партии, в случая ГЕРБ, за да подчертаем собствената си значимост, защото значимостта ни не извира от провала на другите, а от правилните управленски решения в съответствие с националния интерес", коментира още Лютви Местан.

По думите му кризата поставя въпроса за предефинирането на взаимоотношенията управляващи-опозиция.
"Осъзнаването на този проблем е ново мерило за политическа зрялост и това се отнася както за управляващите, така и за опозицията, тъй като изключва както управляващата самонадеяност, така и опозиционната самоцел", отбеляза Местан.

Той смята, че страната се нуждае от активна политика на превенция на социалното недоволство, което означава политики за бързо излизане от кризата. Местан се обърна към земеделския министър и отбеляза, че призивът му да получи подкрепата на ДПС за осигуряване на 116 милиона лева за тютюнопроизводителите е не просто чукане на отворена врата, а и е копие на исканията на ДПС.
"Няма как по тази причина да ни припознаете като евентуални организатори на социални бунтове", категоричен бе Лютви Местан.

Преди два дни ДПС избра нови заместници на Ахмед Доган, като от старите остана само Местан. Вчера членът на Централния съветн на партията Людмил Георгиев обаче заяви, че промените са в посока на смята на лидера на партията и най-вероятната кандидатура е Касим Дал. Самият Доган заяви неотдавна, че е време за раздяла на "родителя с рожбата".