Той обяви, че от БСП са предупреждавали, че подходът, който е избран, не е верен и има сериозни рискове. ПГ на Европейските социалисти в Европейския парламент е заявила, че ще формулира своята позиция на основата на изслушването и компетентността в отговорите на кандидатите, предаде БГНЕС.

Не го казвам със злорадство, а със съжаление, но повече депутати от Европарламента не бяха удовлетворени“ каза Станишев по отношение на изслушването на Румяна Желева.

На въпрос какъв подход би избрал самият Станишев, той се върна назад във времето и каза, че за да случи България сериозен ресор е трябвало да издигне кандидатура с много висока компетентност в съответната област. Преди това е трябвало да се знае коя сфера е важна за България и да се отстоява с аргументи, а не с партийни назначения.
Този балкански подход не върви“, заяви още лидерът на БСП. Според него характерното за ГЕРБ е, че за всичко все някой им е крив.

Румяна Желева се представи по-слабо, отколкото очаквах, коментира междувременно пред “Фокус” евродепутатът от БСП Евгени Кирилов.
„За съжаление, тя излизаше с доста общи формулировки по всички конкретни въпроси и се създаде известно тягостно впечатление в залата”, каза Кирилов, според когото тя не е била подготвена по темите.

Информацията за фирмата на Румяна Желева стои в регистрите от много време, коментира пък депутатът от Коалиция за България Михаил Миков по БНТ в отговор на въпрос защо БСП е извадила тези данни малко преди изслушването й. Според него това е резултат от ината на премиера, който сам е избрал Желева за този пост, въпреки че не е ясно дали тя притежава достатъчно качества за такъв висок пост.

"Ако аз бях на мястото на Желева, щях да отделя много повече време за подготовката", заяви междувременно съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, цитиран от БГНЕС.
Според него е очевидно, че по време на нейното изслушване е имало организирана атака, което е недостойно за нашата страна, поради факта, че тя е единственият нападнат от собствената си държава кандидат. Що се отнася до атаките към нея и семейството й обаче, според лидера на ДСБ, Желева е трябвало поне да размножи документите, с които разполага, на английски език, а подготовката й е трябвало да бъде съсредоточена повече в конкретиката на задаваните въпроси.

Председателят на "Атака" Волен Сидеров не смята, че кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар е било "гаф". Тук няма гаф, тук има саботаж от БСП и НДСВ, каза лидерът на парламентарната група в кулоарите на парламента. Сидеров конкретно посочи имената на евродепутатите Илияна Йотова от БСП и Антония Първанова от НДСВ, която в последния момент се е включила с "поръчково изпълнение" при изслушването на Желева.

Започва една мръсна война срещу правителството и подкрепящото мнозинство и тази година ще се нагледаме на подобни провокации. Смятам, че председателят на ЕК ще вземе правилното решение, ще види интригата и ще одобри кандидатурата на българското правителство, каза Сидеров. По думите му, при изслушването на Желева е била организирана изнервяща психо атака, което е попречило на кандидатката ни да говори за ресора, който се очаква да поеме. Не виждам необходимост от друга кандидатура, каза още той.


Световните реакции за представянето на Желева