Първи данните си дават народните представители от ГЕРБ, редът за тази процедура ще се определя от числеността на парламентарните групи.

Съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който бе един от първите със снети биометрични данни, каза, че това е нещо, което засяга сигурността на държавата и е в интерес на сигурността и борбата с престъпността, предаде "Фокус".
„Може би някои хора се страхуват да се навлезе в личното им пространство, защото има какво да крият. Аз нямам какво да крия”, заяви Велчев.
Той поясни, че става дума за биометрични данни, а не за пръстови отпечатъци.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че вече се чувства по-сигурен.
"Най-главното нещо за мен като гражданин е сигурността на мен, на децата ми, на моите внуци и когато нещо се прави за да се въведе ред, а не анархия, и нещо, което ще касае сигурността на държавата, не мисля, че трябва да се чувствам престъпник", заяви Велчев, цитиран от БГНЕС.

Запитан кога ще бъдат свалени биометричните данни от депутатите, които не ходят на работа, той отговори: "Все някой път ще дойдат. Ако говорите за Ахмед Доган, все някой път ще дойде, може би за закриване на сесията или на мандата на този парламент".

Междувременно обаче снемането на биометрични данни в стаята на парламентарната група на ГЕРБ беше прекъснато от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която обясни на депутатите, че пленарното заседание е удължено и народните представители трябва да са в залата.

По-късно тя уточни пред журналисти, че новата система ще започне да действа от 1 февруари.
"От 1 февруари трябва да бъдем готови, обучени и ритмично, по най-бързия начин, да упражняваме правото си на глас”, каза Цачева.
Тя обясни, че предстои изпитателен период, в който системата ще се тества за натоварване, като за целта ще се ползват служителите на Народното събрание.

„Налице е и последната гаранция, че злоупотребите при гласуване с чужди карти ще бъдат преодолени. Всеки отказ на депутат да му бъдат снети биометрични данни е неизпълнение на законов текст, тъй като в правилника за дейността на Народното събрание е посочено, че гласуването ще става с биометрични карти”, категорична беше Цачева.

По думите й българският депутат е много изобретателен, което е характерно за целия български народ, затова не е невъзможно да се излъже системата.
„Имам обаче уверението на специалистите, които са работили по тази система, че тя е достатъчно гарантираща непробиваемостта си”, допълни Цачева.