Това съобщи пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседание на ПГ на ГЕРБ, предаде БТА.

В края на миналата седмица президентът оспори възможността да бъде назначен резервен защитник на обвиняемия, както възможността осъдителната присъда да се основава само на данните от СРС и показания на свидетел с тайна самоличност.

С министъра на правосъдието Маргарита Попова ще поддържаме текстовете за резервния защитник и за анонимния свидетел да останат такива, каквито са приети от Народното събрание, посочи Цветанов. Според него президентът е бил подведен за текстовете от промените, върху които е наложил вето.

Цветанов обясни, че резервният защитник влиза в действия само тогава, когато адвокатът, на когото заподозреният е възложил защитата си, не се яви. Що се отнася до анонимния свидетел, той не е анонимен за съдията и тази норма не налага задължително съдията да се произнесе на базата на този текст, посочи министърът. Той отбеляза, че съдията е този, който по вътрешно убеждение, съобразявайки се с представените доказателства, се произнася.
Ако съдията не приеме за основателни доказателствата, събрани чрез СРС-та, и анонимния свидетел, той е в правото си и да не осъди даденото лице, а да го оправдае, само че този път ще бъде задължен да изложи аргументирано мотивите си защо не приема тези доказателства, каза Цветанов.