В деловодството на парламента не е постъпвало предложение на правителството за освобождаване на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и за избирането на негово място на нов министър. Това съобщи по-рано днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.  Нанев подаде оставка заради обвиненията, че е сключил неизгоден договор за доставка на медицински препарати срещу свинския грип. За сряда се предвиждаше гласуването на кандидатурата на проф. Борисова.

Отлагането на гласуването на кандидатурата е по технически причини, обясниха още от ГЕРБ. Причината, според ръководството на партията, е, че проф. Борисова е поела ангажимент да участва в симпозиум по ендокринология като частно лице.
От комисията съобщиха още, че процедурата по представяне на проф. Борисова ще продължи в сряда с разговора й с депутатите от "Синята коалиция".

Преди решението на ИК Парламентарната група на ГЕРБ изслуша проф. Борисова. Помолен да коментира сигналите, че кандидатурата й може да бъде оттеглена, съпредседателят на групата Красимир Велчев отговори: "Ако тя си оттегли молбата, не знам", цитира го БТА.
На въпрос защо предложението за избор на нов министър на здравеопазването не е включено в дневния ред на парламента за тази седмица, Велчев отговори, че има много по-важни неща, които трябва да се решават. Той посочи, че министерството работи нормално, има заместник-министри, които си изпълняват задълженията.
Мислите ли, че, ако една седмица няма здравен министър, че нещо ще пропадне, попита Велчев.

СДС иска да "препита" кандидата на управляващите за министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова преди гласуването в парламента. Това каза в понеделник пред журналисти депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. За нас е крайно време да се подкрепят не личности, а политики и в тази връзка ние преди гласуването искаме отговор на няколко въпроса от кандидата за министър, каза Шарков.