Сред инициаторите, според агенцията, са още бившият директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Елкова, общинският съветник в София и зам.-председател на столичната организация на БСП Жельо Бойчев.
 
От петчленния инициативен комитет, в който са също самата Татяна Дончева и наскоро напусналия БСП Данаил Георгиев, изпратиха покани до медиите, че стартът на новото движение ще бъде на 21 април в Ботаническата градина на СУ.

За новия ляв проект на Дончева се говори от няколко месеца. "По-същественото е да има алтернатива на сегашното управление и тя да се схваща от хората като нещо разумно и нейни изразители да бъдат хора, които обществото познава като сериозни и задълбочени и като такива, които не говорят празни приказки", обяви още в началото на годината ексдепутатът. Тогава обаче тя отказа да назове имената на съмишлениците си.
Според нея в обществото имало глад за нова формация, защото "непознати хора ме спират по улиците и питат "Хайде, кога?". "Имам голям брой симпатизанти, което значи, че има нещо, което липсва и те го свързват с мен", каза Дончева пред три месеца.

Дончева обяви намерението си да напусне политиката заради несъгласието си с начина, по който в БСП се определяло кой какъв става. Според нея това се решава от много тесен кръг лица в партията - от Станишев и съветниците му, кабинетът му, тясна част от Изпълнителното бюро на партията. "Да работиш за партията и за лявата идея, не ти трябва да си парламентарист, нито министър", заяви през май миналата година Дончева. Тя обяви решението си по време на заседание на Висшия съвет на БСП.