Така той отговори на въпроса как ще коментира изказването на премиера, че не е реагирал по време на предишното управление заради злоупотребите в армията и социалната сфера, предаде "Фокус".

Вчера Борисов заяви по повод заплахите на синдикатите за протести срещу заплащането на един ден от болничните, че да се стигне до тази мярка са виновни предишните управляващи, включително и Първанов. Според министър-председателя проблемът може да бъде решен с избори - и за ново правителство, и за нов президент.
Днес Борисов обвини Първанов и заради това, че като върховен главнокомандващ е допуснал в армията да се направят "най-големите поразии от тези във всички министерства, взети заедно".

Държавният глава отговори, че рано или късно може да се срещнат някъде на избори с Борисов, но сега от тях се очаква да правят реална политика.
"Вероятно правителството и лично премиерът изпитват притеснение от това, че не могат да се оправят проблемите на кризата, че не могат на практика да намерят решение на въпросите, свързани с безработицата, и това сигурно катализира тези настроения", коментира Първанов.
Той обаче заяви, че не му се водят самоцелни политически полемики "по измислени въпроси", засягащи близкото или далечно минало.

"Това, което вчера каза шефът на НАП Красимир Стефанов - че са събрани 26% от планираните приходи, е реалният проблем на правителството и за това не е виновен нито президентът, нито който и да е от предишните", категоричен бе президентът, като добави, че с това изказване не снема и капка от отговорността на предишното правителство.

Георги Първанов бе в Пловдив на дискусия на тема „Българското здравеопазване – между незавършените реформи и предизвикателството на кризата", инициирана от самия него. Там той заяви, че сега въпросът е дали здравеопазването ще тръгне по по-пазарно ориентиран модел или ще заложи на решаващата роля на държавата.