Декларацията е внесена от евродепутата от групата на ЕНП Илиана Иванова, съобщиха от ГЕРБ. Целта е държавите, които все още дискриминират българските работници, да премахнат ограниченията предсрочно, а не да ги запазят до последния възможен момент - края на 2013, предаде БТА.

Според Иванова единодушното приемане на декларацията е признак на съгласие, че ограниченията са вредни, особено по време на икономическа криза.

"Свободното движение на хора, и в частност на работниците, е една от основните свободи на ЕС, един от стълбовете на единния пазар. Въпреки това редица държави членки продължават да ограничават достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари", заяви още евродепутатката, като подчерта, че това е проява на дискриминация на базата на националност.

Запазването на тези ограничения за работниците от новите държави членки води до аномалии на пазара и противоречи на принципа на недискриминация, залегнал още в учредителните договори, като нанася много сериозни вреди на имиджа на ЕС, смята още тя.

Към момента ограничения все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, а от края на 2008 г. и Великобритания.