Това обяви днес пред журналисти в Габрово лидерът на РЗС Яне Янев, цититан от БТА.
Днес Янев е възложил експертиза на документите от изборите на екип от РЗС. Резултатът от проверката ще стане известен утре, когато РЗС ще обяви в Габрово дали партията ще обжалва в съда изборните резултати.

"Обработихме документите от всичките 125 секционни протоколи и намерихме разминаване в 3863 гласа", съобщи Янев. Това означава, че ако откритите от нас изборни нарушения се окажат верни, Николай Сираков от ГЕРБ е нямало да бъде избран на първия тур. При 1201 гласа по-малко от събраните от Сираков 9330 гласа той е трябвало да отиде на балотаж, обясни Янев.
Лидерът на РЗС допълни, че партията не оспорва първата позиция на кандидата на ГЕРБ в изборите, а оспорва избирането му на първия тур.

"Различни са казусите, свързани с разминаванията, открити от нас в тези 3863 гласа", каза Янев. По думите му "в основните списъци има дописани над 550 души, които са фантомни гласове. Десет на сто от протоколите са документи с невярно съдържание", заяви Янев.
По думите му в други 48 протокола от всичките 125 има надписани гласове за кандидата на ГЕРБ. Янев посочи документи, в които фигурират повече гласове за Сираков, отколкото са били действително пуснатите бюлетини.

Ако установеното от нас се докаже при експертна проверка, ние ще оспорваме законността на изборните резултати в Габрово в седемдневен срок пред Административния съд, каза Янев.

По думите му случаят в Габрово е аналогичен с избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София. От РЗС са внесли документи в съда за установени от тях нарушения, но Софийският административен съд не е давал ход на делото без обяснения в продължение на седем месеца. След смяна на съдебния състав преди 20 дни ход на делото е даден ход и РЗС очаква резултатите от първата инстанция.