Отказвам се от номинацията си за министър на транспорта, заяви Александър Манолев, който бе номиниран за мястото на Ивайло Московски след оставката му. Това съобщи самият Манолев на нарочна пресконференция в Министерски съвет.

Това е координирана атака от определена група със скалъпени твърдения и доказателства, която цели и блокирането работата на министерството.

По този начин се атакува и целият кабинет. Всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината. Има доказателства, които явно обаче не са от интерес. Много въпроси си задавам. Най-важният за мен е защо точно сега някой реши да съшива такива твърдения, работил съм и като заместник-министър на икономиката и като шеф на Агенцията по метрология.

Някой се притеснява от реформите, които бих провеждал в Министерство на транспорта. Имах мъжки разговор с премиера Борисов и вицепремиера Симеонов. Получих над 6000 преференции. Подобни твърдения никога не са били тема. Разбирам много добре каква щета се цели и не мога да го допусна.

Прагматичен човек съм, идвам от бизнеса и реших, че това е най-добрата стъпка. Предстои да се срещна с адвокати, за да видя каква ще е следващата ми стъпка.

В крайна сметка ще е решение и на премиера дали да остана и заместник-министър. Не искам да вземам решения под емоция, допълни Манолев.

Аз съм прагматичен човек, не мога да допусна да ме вкарват в обяснителен режим, заяви Манолев. Давам си сметка, че всички тези съшити твърдения нямат общо с истината, каза още Манолев.

Разбирам много добре каква щета се цели с това и не мога да го допусна, добави той и заподозря, че някой не иска замислените реформи в сферата на транспорта.

Днес Манолев беше атакуван от в. "Капитал". От публикацията става ясно, че той е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен.

Манолев направи изявление без да отговаря на журналистически въпроси.