Министерството на външните работи организира за утрешните евроизбори общо 191 избирателни секции зад граница, изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От МВнР напомнят, че правото да упражнят своя глас в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се извършва в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация у нас или в друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци.

Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите /например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС/, че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.

Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, напомнят от МВнР.

Изборният ден извън страната започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

От МВнР напомниха и, че журналистите ще могат да снимат в изборните помещения зад граница само с разрешение от СИК и ЦИК. Ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства ще решават дали да допуснат до територията на мисиите ни представители на медиите за заснемане на избиратели извън изборните помещения. Служителите на Министерството на външните работи няма да коментират изборния процес. При необходимост от коментари медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято компетентност е изборният процес.