През 2019 г. са използвани СРС за 3310 лица, сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през миналата година, който парламентът прие без дискусия.

За 3569-те процедури са изготвени 6039 искания за СРС, по които съдиите са постановили 643 отказа.

В 259 случая специални разузнавателни средства са използвани за установяване на лица, за които е имало основание да се предполага, че подготвят или са извършили умишлено тежко престъпление.

През миналата година най-много СРС - 48,78 процента, от общия брой са били приложени във връзка с деяния, свързани с наркотични вещества.

Анализът от проверките на Националното бюро показва, че броят на лицата, спрямо които се използва СРС, се запазва приблизително еднакъв, е отбелязано в доклада.

В същото време са завишени критериите при издаване на разрешителни за използване на специалните средства.

Парламентът прие и Доклада за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2019 г. "За" гласуваха 113 депутати и 2-ма се въздържаха.

Подробности в доклада посочват, че в сравнение с предходната година исканията за използване и прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ са намалели, разрешенията са се увеличили и отказите са по-малко.

По данни на Висшия съдебен съвет лицата, спрямо които са дадени разрешения за използване и прилагане на СРС, са 3 510.

По данни на Върховната касационна прокуратура лицата, спрямо които са изготвени искания, са 1 333. По данни на ДАНС лицата, спрямо които са изготвени искания, са 197.

По данни на Министерство на вътрешните работи (които не са изцяло съобразени със зададените критерии) от структурите са изготвени 3 203 искания за използване и прилагане на специални разузнавателни средства, по които са дадени 2 872 разрешения и 331 отказа.

Лицата, спрямо които са изготвени искания са 2 246. Използвани са най-често специални разузнавателни средства за деяния като организирана престъпна група, наркотични вещества, акцизни стоки, кражби, подкуп и измама.

По данни от мобилните оператори при тях са постъпили общо 54 329 съдебни разпореждания за достъп до данни като от тях 24 712 са по 3акона за електронните съобщения /ЗЕС/ и 29 617 са по Hаказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съда и прокуратурата. В 348 случая мобилните оператори са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания на ЗЕС и НПК. Сравняването на данните с предходната година показва, че случаите на отказ са се увеличили с 97.

Увеличението в броя на отказите показва, от една страна, че предприятията стриктно спазват законовите изисквания за предоставяне на създадените или обработените в процеса на тяхната дейност данни. От друга страна, че е необходимо надграждащо обучение на професионалните знания, необходими за точното прилагане на разпоредбите на ЗЕС и HПK на органите, на които предприятията са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания, посочват от Комисията.

В Комисията са постъпили две жалби от физически лица относно неправомерно използване на СРС-та срещу тях. След осъществения парламентарен контрол не са констатирани спрямо жалбоподателите неправомерно прилагани специални разузнавателни средства.