Допълнителни 40 милиона лева е поискало Министерство на здравеопазването за допълнително материално стимулиране на всички медици на първа линия от спешните центрове в страната. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пазарджик след заседание на Областния кризисен щаб.

Той обясни, че парите могат да се осигурят от преструктуриране на европейски фондове. До момента, от общо 7400 служители в центровете за спешна медицинска помощ, по 1000 лева върху заплатите си получават около 2500 души, каза още министърът и увери, че се полагат всички усилия за намиране на допълнителен финансов ресурс.

По повод ситуацията със заразените с COVID-19 служители на ЦСМП в Пазарджик проф. Ангелов информира, че освен вече обявените шест положителни проби, днес има и още една. С изключение на един фелдшер, който е на белодробна вентилация в Интензивното отделение на МБАЛ- Пазарджик, всички останали са безсимптомни и са на домашна изолация, уточни здравният министър. Той увери, че няма опасност ЦСПМ в областния град да преустанови дейността си, защото са командировани служители от другите филиали в областта, изготвен е график и са осигурени екипи. Министърът определи огнището в ЦСМП като "контролирано и санирано".

Проф. Костадин Ангелов отново призова за спазване на елементарните противоепидемични мерки. По думите му на този етап не се налага затягане на мерките срещу разпространението на заразата от коронавирус.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Хюля Шериф обясни, че епидемиологичните проучвания сочат, че най-вероятно заразата в спешния център е дошла "по битов път отвън, чрез контактни лица от първи ред, а не от персонала". В отговор на журналистически въпрос, д-р Шериф потвърди, че починалият от COVID-19 в УМБАЛСМ "Пирогов"- София 43-годишен мъж от Пазарджик е заместник- директорът на ОД МВР- Пазарджик комисар Светослав Телбизов.

По-късно министър Ангелов заедно с областния управител Стефан Мирев посети МБАЛ-Пазарджик, за да се запознае на място с организацията на работа в борбата с коронавируса.

"Направена е организация работата на филиала за спешна помощ в Пазарджик да продължи без прекъсване - командировани са служители от други филиали от областта, така че да няма притеснения относно работния график". Това заяви министърът на здравеопазването на брифингa в Пазарджик.

Към настоящия момент заболелите служители на ФСМП-Пазарджик са общо 11 души, като първите четири проби са установени в периода от 24 юли до 1 август, а от 30 юли до момента са установени още 7 положителни проби. От 30-те проби, изследвани вчера, една е с позитивен резултат. В рамките на утрешния ден се очаква да излязат още 18 резултата. От началото на епидемията един служител на ФСМП-Пазарджик е починал. От последните установени случаи - фелдшер е поставен на апаратна вентилация в интензивното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Останалите служители с позитивен резултат за COVID-19 са без симптоми и са под домашна карантина.

Към момента в областта няма недостиг на легла. Създадена е необходимата организация за разделяне на потоците в областната болница. Осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти за лечебното заведение, центъра за спешна медицинска помощ и регионалната здравна инспекция.

"Изказвам благодарността си към всички лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, служители на РЗИ и полицаи, които денонощно работят, за да победим в битката с COVID-19. Обръщам се специално и към всички млади лекари в цялата област, благодарение на които се осъществяват графиците, така че лечението на всички пациенти да бъде оптимално. Благодарение на тези хора ние ще спечелим битката", заяви проф. Ангелов пред медиите.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър обясни, че министерството вече е направило постъпки да бъдат увеличени средствата по линия на европейските фондове за изплащане на допълнителните 1000 лв. на служителите на първа линия в борбата с COVID-19. "Създали сме необходимата организация в случай че епидемията се разрасне, всички служители, които са в пряк контакт с пациенти с коронавирусна инфекция, да получат допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Системата ни работи благодарение на хората. Апаратура може да бъде закупена, но хора не можем да доставим", категоричен беше здравният министър.

По-рано днес проф. Ангелов проведе среща с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-кмета Петър Петров, директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов и служители на регионалната здравна инспекция и ЦСМП-Пазарджик. "Колаборацията между общинските, държавните и частните лечебни заведения в областта е отлична, така че няма място за притеснение. Доказали сме, че можем - справихме се и през месец май, когато заради положителен пациент за 48 часа, се наложи да затворим интензивното отделение на държавната болница за дезинфекция", посочи областния управител на Пазарджик Стефан Мирев по време на срещата на областния кризисен щаб.

Министър Ангелов посети и ЦСМП-Пазарджик и областната болница, за да се запознае на място с организацията на работа на двете структури.