Това показват официалните резултати, обявени късно тази нощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Консервативно-либералната коалиция ще разполага с 332 от общо 622 мандата в новия Бундестаг (долната камара на парламента). Останалите партии ще имат общо 290 места. Резултатът на ХДС/ХСС обаче е най-слабият от 1949 г. Либералите получават 14,6 на сто от гласовете - най-добрият изборен резултат, постиган от партията - и отново стават решаващ политически играч, след като бяха в опозиция единайсет години.
Социалдемократическата партия понася най-тежкото изборно поражение след войната - за нея са гласували 23 на сто от избирателите. На изборите преди 4 години СДП получи 32,4 процента от гласовете и влезе в широка коалиция с консерваторите на Меркел, напомня АФП.
Лявата партия получава 11,9 на сто от гласовете, Зелените с 10,9 на сто за първи път прескачат 10-те процента.
В Бундестага влизат общо пет партии, спечелили над 5 на сто от гласовете. Пиратската партия, която иска свобода и граждански права в интернет, получи 2 процента и остава извън парламента.
Избирателната активност достигна исторически ниската стойност от 70,8 на сто. Преди 4 години тя беше 77,7 на сто.
"Искахме стабилно правителство, което да прояви по-силна решителност да придвижи напред нашата страна", заяви Меркел пред ликуващи привърженици, които скандираха "Енджи, Енджи". Канцлерката заяви, че очаква трудни преговори с новия коалиционен партньор, отбелязва ДПА.
Лидерът на свободните демократи Гуидо Вестервеле, който става ключова фигура в управлението на Германия през следващите четири години, заяви, че ще се стреми към равноправно участие на партията му в новата коалиция.
Партията ще настоява за справедлива данъчна система, по-добро образование и зачитане на гражданските свободи, каза Вестервеле, който вероятно ще стане външен министър.
Лидерът на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер, който бе външен министър в широката коалиция и главен съперник на Меркел в предизборната борба, призна горчивото поражение на партията си. Очаква ни нова роля - тази на опозицията, каза той.
Вторият кабинет на Меркел е изправен пред множество икономически проблеми в момент, когато Германия започва да излиза от рецесията - растяща безработица, увеличаващ се дефицит, трудности в здравеопазването и образованието. Участието на Германия в мисията на НАТО в Афганистан също е сред основните точки в дневния ред на новата коалиция, посочва АФП.
Президентът на САЩ Барак Обама се обади по телефона на Ангела Меркел, за да я поздрави за победата на оглавявания от нея консервативен блок в парламентарните избори и за преизбирането й за канцлер на Германия, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. Обама и Меркел са на мнение, че с избирането на силно германско правителство сътрудничеството между САЩ и Германия ще се засили и задълбочи, съобщи Белият дом. Съединените щати и Германия са близки съюзници и действат заедно на световната арена в името на свободата, сигурността и благосъстоянието. Президентът Обама разчита на тясно сътрудничество с канцлерката Меркел за противодействие срещу общите предизвикателства, гласи съобщението на Белия дом.
Британският премиер Гордън Браун също поздрави късно снощи канцлерката Ангела Меркел за победата на партията й в парламентарните избори, предаде ДПА. Браун очаква тясно и действено сътрудничество с Меркел и правителството й, заяви говорителка на британския премиер.